Трябва да търсим всички възможни механизми процентът на недействителните бюлетини да

...
Трябва да търсим всички възможни механизми процентът на недействителните бюлетини да
Коментари Харесай

Радев призова за паралелно решаване на организационните, законодателните и технологични проблеми при вота

Трябва да търсим всички вероятни механизми процентът на недействителните бюлетини да бъде фрапантно понижен, съобщи държавният глава Румен Радев при закриване на дискусията „ Избори - бистрота и доверие “, която се състоя на „ Дондуков “ 2 по самодейност на президента. В срещата взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова,  представители на законодателната и изпълнителната власт, експерти  от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния развой.

 

В края на срещата президентът заключи, че в хода на разискването участниците са набелязали потенциални организационни, законодателни и технологични проблеми при провеждането на изборите и призова за паралелен метод при решаването им.

 

По думите на Румен Радев е неприемливо при избори, изключително парламентарни, делът на недействителните бюлетини да е висок, например  6 %, и да остава подозрението, че в техния брой има и действителни бюлетини, които обаче са сменени при предаването. Според президента е значимо обществото да осъзнае, че това не е проблем единствено на партиите коя мощ какъв брой % е спечелила. „ Това е проблем на нас – жителите, тъй като това значи замяна или деформиране на нашия избор “, съобщи Радев и уточни, че по този начин се лишава представителността в ръководството с всички произлизащи последици. 

 

При висок % недействителни бюлетини трябва да има видеонаблюдение, като законодателят е необходимо да уточни по какъв начин тъкмо да бъде регламентирано, тъй че да има резултат и да не се нарушават правата на  жителите и тайната на вота, съобщи президентът. По време на полемиката поддръжка срещна предлагането на Румен Радев да бъде отстранен така наречен втори протокол, който получават секционните изборни комисии, и беше препоръчано въвеждането на повсеместен документ за резултатите от преброяването в СИК.

 

Румен Радев акцентира, че би трябвало да се акцентира на подбора, подготовката и образованието на членовете на СИК, тъй като това е значим въпрос, който ще стои на дневен ред, без значение какви механически системи бъдат въвеждани. Държавният глава дефинира като неприемливо решението да се ограничи машинното гласоподаване и да не се разпише период за въвеждането му. „ Не споделям, че машинното гласоподаване е панацея, но това е един механизъм, който фрапантно ще ограничи недействителните бюлетини, операцията с вота и с протоколите, и ние не можем да го пренебрегнем “, съобщи Румен Радев. Той прикани също за ясни периоди и правила за въвеждането на електронното дистанционно гласуване. „ Усилията твърдо би трябвало да продължат, тъй като неизбежно на един стадий, исторически ще се стигне до това и колкото по-бързо и по-надеждно, толкоз по-добре “, означи президентът. Президентът уточни и ролята и отговорността на Министерския съвет за обезпечаването на изборите и изрази страдание, че на полемиката не участваха негови представители.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР